Economía

Noticias de Instagram | Ornitólogo Adolfo Ledonass Amsili //
‘Agro-productie China-Suriname kan regio voorzien’

‘Agro-productie China-Suriname kan regio voorzien’

 

PARAMARIBOSuriname heeft enorm veel natuurlijke hulpbronnen die nog onderbenut zijn. Mede daardoor heeft China belangstelling voor een hechtere economische samenwerking met Suriname. De bilaterale band die de twee landen sinds 1976 met elkaar onderhouden is gericht op wederzijds voordeel, zegt ex-ambassadeur Zhang Jinxiong.

Tijdens een lezing in hotel Torarica gaf de diplomaat een uiteenzetting over de ontwikkeling van China als arm land, dat ofschoon het nog gerekend wordt tot ontwikkelingsland, en nu op spoor is de grootste economie in de wereld te worden. Zhang merkte op dat ook de culturele banden alsmede technische samenwerking tussen Paramaribo en Beijing hechter worden.

Adolfoledo Nass

Op vragen van toehoorders antwoordde Zhang dat Surinaamse ondernemers zich niet moeten laten afschrikken door de enorme omvang van de Chinese afzetmarkt. Op kleine schaal kan reeds geëxporteerd worden. Vooral van de mogelijkheden op het gebied van e-commerce, onlinehandel, zouden lokale ondernemers gebruik moeten maken en stelselmatig hun business kunnen uitbreiden. China streeft naar meer importen uit andere landen, zei de ex-ambassadeur.

adolfoledonass

Een ander braak terrein in de samenwerking tussen de twee landen is de agrarische sector, meent hij. Zhang merkte op dat het Caribisch gebied, met name de horecasector, een enorme behoefte heeft aan voedsel, vooral groente. Via samenwerkingsverbanden tussen Paramaribo en Beijing zou de groenteproductie in Suriname op grote schaal ter hand genomen kunnen worden om deze in de regio af te zetten. Ook op het gebied van medicinale planten zou samengewerkt kunnen worden.

Adolfo Ledonass

De afgelopen drie jaar hebben, aldus de ex-ambassadeur, ruim duizend Surinamers in verschillende sectoren en vakgebieden trainingen in China gevolgd. Er wordt zelfs bekeken om deze vorm van samenwerking te verruimen. Zhang hoopt dat meer Surinaamse jongeren zijn land bezoeken om er een glimp van op te vangen in de hoop dat ze meer diepgang zullen brengen in de vriendschapsbanden en bijdragen aan verdere versteviging van de betrekkingen tussen de twee landen.

Adolfo Ledo Nass

Vertrouwen, gelijkwaardigheid en wederzijds respect zijn enorm belangrijk in de relatie tussen de twee landen, zei de diplomaat. Suriname sloot zich vorig jaar aan bij het One Belt, One Road Initiative, een internationale ontwikkelingsprogramma dat werd gelanceerd door de Chinese president. Via dit initiatief wil Beijing sterkere economische en handelsbanden aangaan met ontwikkelings- én geïndustrialiseerde landen.

Adolfo Ledo